Piekarstwo

Piekarstwo

Jeśli większość czasu spędzasz w kuchni, testując nowe przepisy, mieszając składniki, a następnie czekając, aż będziesz mógł wyciągnąć swoje wypieczone arcydzieła z piekarnika, to piekarstwo jest zawodem dla Ciebie!

Piekarze muszą wykazać się dobrymi umiejętnościami pieczenia z dbałością o szczegóły, aby stworzyć doskonałe ciastka i chleby, które zarówno dobrze wyglądają, jak i są pyszne do jedzenia. Wypieki, które zachwycają klientów, mogą zwiększyć reputację restauracji i sprzedawców.

Wykwalifikowany piekarz zna odpowiednie składniki dla różnych wypieków, optymalne temperatury i czasy wypieku. Umiejętność ta wymaga dużej wiedzy na temat żywności i żywienia oraz umiejętności pracy pod presją, ponieważ nawet najmniejsze opóźnienie może zepsuć smak wypieków.

Piekarze produkują świeże i smaczne pieczywo, stosując różne rodzaje fermentacji i inne procesy. Mogą również tworzyć ekspozycje dekoracyjnych chlebów, wykorzystując swoją kreatywność.

REGULAMIN KONKURENCJI

REJESTRACJA

 

Ekspert główny: Maria Lutowska

Dr inż. Maria Lutowska nauczyciel dyplomowany przedmiotów zawodowych w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu. Ukończyła studia magisterskie na Wydziale Technologii Żywności Akademii Rolniczej w Poznaniu, a następnie studnia doktoranckie przy Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego. Jest też absolwentką studiów podyplomowych w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy.

Egzaminator w zawodach technik technologii żywności, piekarz, cukiernik, operator maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego, przetwórca mięsa oraz technik żywienia i usług gastronomicznych i kucharz.

Autorka zadań egzaminacyjnych, współpracuje Okręgową Komisją Egzaminacyjną w Poznaniu oraz z Centralna Komisją Egzaminacyjną jako recenzent zadań egzaminacyjnych.

Współpracuje z Wyższą Szkoła Uni-Terra prowadząc zajęcia z technologii żywności i towaroznawstwa.

Sekretarz Ogólnopolskiego Turnieju Piekarskiego organizowanego dla uczniów szkół branżowych pierwszego stopnia oraz członek komisji oceniającej Ogólnopolskiego Turnieju Cukierniczego.

Otrzymała nagrodę Prezydenta Miasta Poznania za wyróżniające osiągnięcia w pracy dydaktycznej, wychowawczej i opiekuńczej.

W życiu kieruje się przekonaniem, które stara się zaszczepić w swoich podopiecznych, że aby oczekiwać szacunku trzeba na niego zapracować, ale przede wszystkim samemu go okazywać innym niezależnie od ich płci, wieku, przekonań czy wykształcenia.