Eliminacje Krajowe WorldSkills Poland 2020
OGŁOSZENIE WYNIKÓW
GRATULUJEMY!
Głównym celem konkursu jest wyłonienie młodych mistrzów fachu. Zwycięstwo daje możliwość zdobycia kwalifikacji do reprezentowania naszego kraju na międzynarodowym konkursie WorldSkills Szanghaj 2021 (wrzesień). Podczas Eliminacji Krajowych WorldSkills Poland odbędą się 4 konkursy.
Wybierz swoją konkurencję

GOTOWANIE
Gotowanie obejmuje szeroki zakres umiejętności, od tworzenia menu i przygotowywania potraw do restauracji wyróżnionych gwiazdką Michelin, po stołówki i kawiarnie w miejscu pracy. Przygotowywanie pysznych posiłków może być najbardziej oczywistą częścią pracy profesjonalnego szefa kuchni, ale praca wymaga znacznie więcej.
Szefowie kuchni muszą przygotowywać budżety, obliczać marże zysku, kontrolować i zamawiać surowiec, a także śledzić najnowsze trendy żywnościowe. Dobra komunikacja z zespołem jest również częścią wysokiej umiejętności, a dobra higiena jest niezbędna dla zdrowia i bezpieczeństwa klientów i współpracowników.
WYNIKI
29.09.2020
1 miejsce: Jacek Darnowski (Łódź)
2 miejsce: Krzysztof Kowalski (Rzeszów)
3 miejsce: Adam Oleksy (Gorzów Wielkopolski)
Daj się pochłonąć gotowaniu bez reszty, ćwicz, doskonal się i wkładaj całe serce. Nigdy się nie poddawaj, walcz fair do końca

CUKIERNICTWO
Tworzenie gorących i zimnych słodkich przysmaków, które są przyjemnością zarówno dla oka, jak i kubków smakowych.
Wyroby cukiernicze mogą wahać się od drobnych ciastek po czekoladki i cukierki. Można je podawać na ciepło lub zimno wszędzie, od hoteli i restauracji po sklepy specjalistyczne.
Cukiernicy będą musieli być wykwalifikowani w projektowaniu produktów przy użyciu cukru, lukru, czekolady i innych składników. Jest to praca dla twórczego artystycznego umysłu, ale wymaga solidnych umiejętności gastronomicznych. Wiele lat szkolenia poświęcone jest tworzeniu najlepszych cukierników, którzy wykazują się również talentem i kreatywnością.
WYNIKI
28.09.2020
1 miejsce: Daniel Bauer (Łódź)
2 miejsce: Joanna Lurka (Sucha Beskidzka)
3 miejsce: Dominik Gajdka (Łódź)
Cukiernictwo to rzemiosło, a rzemiosło to sztuka. Odkryj w swoich codziennych wyzwaniach piękno, które doprowadzi Cię do życiowej pasji

SERWIS RESTAURACYJNY
Świadczenie usług gastronomicznych dla gości w hotelach i restauracjach, wykazanie się uwagą oraz zrozumienie ich potrzeb i oczekiwań. Jakość niezapomnianego posiłku to coś, o czym goście często pamiętają tyle, ile serwowanych potraw i napojów.
Oznacza to, że serwis restauracji musI wykazać się rozległą wiedzą na temat rodzajów kuchni i potraw, a zwłaszcza składników i stylu gotowania potraw w menu a la carte. Będą musieli poznać i zrozumieć metody przygotowywania i serwowania, a także używane narzędzia. Niezależnie od tego, czy jest to samoobsługowa kawiarnia, czy pięciogwiazdkowa restauracja, dobre maniery, elegancki wygląd i nienaganna higiena osobista są równie ważne.
WYNIKI
29.09.2020
1 miejsce: Gaja Włodarczyk (Pabianice)
2 miejsce: Martyna Ławniczak (Wojsławice)
3 miejsce: Beata Wasiak (Kościelec)
Obsługa to sztuka, a kelner to aktor

CARVING
Przepiękne motywy roślinne i zwierzęce wyczarowywane za pomocą nożyków, a następnie barwione, mają wzmagać apetyt gości na dania, które pojawią się na stole. To sztuka, czyli umiejętność artystycznego rzeźbienia w rozmaitych owocach i warzywach.
Przy wykonywaniu tych wspaniałości należy zwrócić uwagę na wiele czynników, które wpływają na estetykę oraz końcowe wrażenie prezentowanej owocowo – warzywnej rzeźby. Wiele z konstrukcji wymaga od uczestnika wręcz umiejętności architektonicznych, a także dużej wytrwałości i wytrzymałości psychicznej. Niektóre warzywa czy owoce rzeźbi się dość mozolnie, a przy stworzeniu wielkiej kompozycji czas może wydłużać się do kilkunastu godzin.
WYNIKI
30.09.2020
1 miejsce: Daniel Bewko (Opole)
2 miejsce: Sara Stankiewicz (Żychlin)
3 miejsce: Iga Kubicka (Łódź)
Sztuka carvingu zmienia świat. Jest jak nauka pisania – gdy ją poznamy zwiążemy się z nią na całe życie
Przeżyjmy to jeszcze raz
Zapraszamy
28.09.2020 (poniedziałek)
10:00 – 18:00
konkurs w konkurencji CUKIERNICTWA i SERWISU RESTAURACYJNEGO
19:00
ogłoszenie wyników z wręczeniem nagród w konkurencji CUKIERNICTWO
29.09.2020 (wtorek)
10:00 – 18:00
konkurs w konkurencji GOTOWANIA i SERWISU RESTAURACYJNEGO
19:00
ogłoszenie wyników z wręczeniem nagród w konkurencji GOTOWANIE I SERWIS RESTAURACYJNY
30.09.2020 (środa)
10:00 – 18:00
konkurs w konkurencji CARVING
19:00
ogłoszenie wyników z wręczeniem nagród w konkurencji CARVING
Patronat Honorowy


Sponsorzy



















Partnerzy eliminacji







Wspierają nas






Partnerzy medialni












