Eliminacje Krajowe WorldSkills Poland 2020

Głównym celem konkursu jest wyłonienie młodych mistrzów fachu. Zwycięstwo daje możliwość zdobycia kwalifikacji do reprezentowania naszego kraju na międzynarodowym konkursie WorldSkills Szanghaj 2021 (wrzesień). Podczas Eliminacji Krajowych WorldSkills Poland odbędą się 4 konkursy.

Wybierz swoją konkurencję

Worldskills Poland - gotowanie

GOTOWANIE

Gotowanie obejmuje szeroki zakres umiejętności, od tworzenia menu i przygotowywania potraw do restauracji wyróżnionych gwiazdką Michelin, po stołówki i kawiarnie w miejscu pracy. Przygotowywanie pysznych posiłków może być najbardziej oczywistą częścią pracy profesjonalnego szefa kuchni, ale praca wymaga znacznie więcej.

Szefowie kuchni muszą przygotowywać budżety, obliczać marże zysku, kontrolować i zamawiać surowiec, a także śledzić najnowsze trendy żywnościowe. Dobra komunikacja z zespołem jest również częścią wysokiej umiejętności, a dobra higiena jest niezbędna dla zdrowia i bezpieczeństwa klientów i współpracowników.

Chcąc zgłosić swoje uczestnictwo zapoznaj się z Regulaminem oraz wyślij Formularz zgłoszeniowy na adres i.niemczewska@skillspoland.pl

Daj się pochłonąć gotowaniu bez reszty, ćwicz, doskonal się i wkładaj całe serce. Nigdy się nie poddawaj, walcz fair do końca

Iwona Niemczewska, Ekspert WorldSkills

Wymagająca, lojalna oraz pozytywnie nastawiona do życia realistka. Uzyskała najwyższy stopień Grand Diplome we francuskiej szkole kulinarnej Le Cordon Bleu w Londynie oraz ukończyła szkolenie dla profesjonalistów w Institute Paul Bocuse w Lyonie.

Worldskills Poland - cukiernictwo

CUKIERNICTWO

Tworzenie gorących i zimnych słodkich przysmaków, które są przyjemnością zarówno dla oka, jak i kubków smakowych.
Wyroby cukiernicze mogą wahać się od drobnych ciastek po czekoladki i cukierki. Można je podawać na ciepło lub zimno wszędzie, od hoteli i restauracji po sklepy specjalistyczne.

Cukiernicy będą musieli być wykwalifikowani w projektowaniu produktów przy użyciu cukru, lukru, czekolady i innych składników. Jest to praca dla twórczego artystycznego umysłu, ale wymaga solidnych umiejętności gastronomicznych. Wiele lat szkolenia poświęcone jest tworzeniu najlepszych cukierników, którzy wykazują się również talentem i kreatywnością.

Chcą zgłosić swoje uczestnictwo zapoznaj się z Regulaminem oraz wyślij Formularz zgłoszeniowy na adres m.doroszkiewicz@skillspoland.pl

Cukiernictwo to rzemiosło, a rzemiosło to sztuka. Odkryj w swoich codziennych wyzwaniach piękno, które doprowadzi Cię do życiowej pasji

Michał Doroszkiewicz, Ekspert

Mistrz Świata i Polski Młodych Cukierników, zdobywca III miejsca na Lodowym Pucharze Świata w Rimini 2014 Coppa del Mondo della Galateria, zdobywca III miejsca Mistrzostw Świata w Lodziarstwie w Shanghai 2015 – Marco Polo International Gelato Cup oraz Team manager reprezentacji Polski Coppa del Mondo della Galateria w Rimini 2016.

WorldSkills Poland - obsluga

SERWIS RESTAURACYJNY

Świadczenie usług gastronomicznych dla gości w hotelach i restauracjach, wykazanie się uwagą oraz zrozumienie ich potrzeb i oczekiwań. Jakość niezapomnianego posiłku to coś, o czym goście często pamiętają tyle, ile serwowanych potraw i napojów.

Oznacza to, że serwis restauracji musI wykazać się rozległą wiedzą na temat rodzajów kuchni i potraw, a zwłaszcza składników i stylu gotowania potraw w menu a la carte. Będą musieli poznać i zrozumieć metody przygotowywania i serwowania, a także używane narzędzia. Niezależnie od tego, czy jest to samoobsługowa kawiarnia, czy pięciogwiazdkowa restauracja, dobre maniery, elegancki wygląd i nienaganna higiena osobista są równie ważne.

Chcąc zgłosić swoje uczestnictwo zapoznaj się z Regulaminem oraz wyślij Formularz zgłoszeniowy na adres g.gornik@skillspoland.pl

Obsługa to sztuka, a kelner to aktor

Grzegorz Górnik, Ekspert

Dyrektor Akademii Kelnerskiej ,Kelner, Manager, Ekspert merytoryczny MEN. Stanowczy i  ambitny profesjonalista przekazujący z pasją standardy i tajniki pracy w  trudnym i wymagającym zawodzie kelnera. Uzyskał mistrzowskie doświadczenie praktyczne pracując jako kelner i manager w takich restauracjach jak Grand hotel Lublinianka, Hotel Europa w Lublinie i stażach zawodowych w takich hotelach jak Jan III Sobieski w Warszawie.

Worldskills Poland - Carving

CARVING

Przepiękne motywy roślinne i zwierzęce wyczarowywane za pomocą nożyków, a następnie barwione, mają wzmagać apetyt gości na dania, które pojawią się na stole. To sztuka, czyli umiejętność artystycznego rzeźbienia w rozmaitych owocach i warzywach.

Przy wykonywaniu tych wspaniałości należy zwrócić uwagę na wiele czynników, które wpływają na estetykę oraz końcowe wrażenie prezentowanej owocowo – warzywnej rzeźby. Wiele z konstrukcji wymaga od uczestnika wręcz umiejętności architektonicznych, a także dużej wytrwałości i wytrzymałości psychicznej. Niektóre warzywa czy owoce rzeźbi się dość mozolnie, a przy stworzeniu wielkiej kompozycji czas może wydłużać się do kilkunastu godzin.

Chcą zgłosić swoje uczestnictwo zapoznaj się z Regulaminem oraz wyślij Formularz zgłoszeniowy na adres g.gniech@skillspoland.pl

Sztuka carvingu zmienia świat. Jest jak nauka pisania – gdy ją poznamy zwiążemy się z nią na całe życie

Grzegorz Gniech, Ekspert

Mistrz Polski w Carvingu, złoty medalista Międzynarodowej Olimpiady Kulinarnej IKA oraz Pucharu Świata kat. carving. Ambasador Ekonomii Społecznej. Prezes Stowarzyszenia Carving Team Poland. Zdobywając największe i najbardziej prestiżowe tytuły z zakresu tajskiej sztuki rzeźbienia stał się jednym z przedstawicieli i pionierów tej sztuki w kraju i na świecie.

Tak było w ubiegłym roku

Zapraszamy 28.09-01.10.2020 

Patronat Honorowy

minister_edukacji_narodowej
ministerstwo_rozwoju

Partnerzy

ashanti
cheman
convotherm
debic
fusion_gusto
gastro_magic
komat
primulator
winterhalter
zielenica

Partnerzy medialni

gazetaPL
szef-kuchni
stowarzyszenie_kucharzy_polskich
poradnik_restauratora
kucharze_pl
papaja
horeca_business_club
gastrona

Skontaktuj się z nami

Fundacja Rozwoju Systemu Edukacji
Narodowa Agencja Programu Erasmus+

Aleje Jerozolimskie 142A, 02-305 Warszawa