Rzeźnictwo

Rzeźnictwo

Rzeźnik musi być najlepszym specjalistą od mięs. Bez problemu rozróżniać ich rodzaje, pochodzenie i jakość. Jego zadaniem jest odpowiednie przygotowanie mięsa przed jego dalszą obróbką lub przygotowaniem konkretnego dania. Proces ten składa się z rzeźni podstawowej (wstępne przygotowanie schłodzonej tuszy) i wtórnej (przygotowanie wstępnie obrobionego mięsa pod konkretne zamówienie).

Ten zawód wymaga bardzo dobrej koordynacji ręka-oko, pewności ruchów, precyzji i dbałości o wszelkie szczegóły. Dobry rzeźnik do perfekcji opanował wszelkie zasady bezpieczeństwa i higieny pracy, ale też szczególną uwagę zwraca na kwestie zdrowotne – nieodpowiednio przechowywane lub źle przygotowane mięso może zagrażać zdrowiu konsumenta.

Rzeźnik musi być też na bieżąco z trendami kulinarnymi – to do nich dostosowuje swoje techniki i dobiera narzędzia. Musi znać wszelkie nowinki technologiczne, nowe sposoby obróbki i produkcji. Jest kluczową postacią w łańcuchu produkcji potraw mięsnych.

Ekspert główny: