Rzeźnictwo

Rzeźnictwo

Rzeźnik musi być najlepszym specjalistą od mięs. Bez problemu rozróżniać ich rodzaje, pochodzenie i jakość. Jego zadaniem jest odpowiednie przygotowanie mięsa przed jego dalszą obróbką lub przygotowaniem konkretnego dania. Proces ten składa się z rzeźni podstawowej (wstępne przygotowanie schłodzonej tuszy) i wtórnej (przygotowanie wstępnie obrobionego mięsa pod konkretne zamówienie).

Ten zawód wymaga bardzo dobrej koordynacji ręka-oko, pewności ruchów, precyzji i dbałości o wszelkie szczegóły. Dobry rzeźnik do perfekcji opanował wszelkie zasady bezpieczeństwa i higieny pracy, ale też szczególną uwagę zwraca na kwestie zdrowotne – nieodpowiednio przechowywane lub źle przygotowane mięso może zagrażać zdrowiu konsumenta.

Rzeźnik musi być też na bieżąco z trendami kulinarnymi – to do nich dostosowuje swoje techniki i dobiera narzędzia. Musi znać wszelkie nowinki technologiczne, nowe sposoby obróbki i produkcji. Jest kluczową postacią w łańcuchu produkcji potraw mięsnych.

Piekarze produkują świeże i smaczne pieczywo, stosując różne rodzaje fermentacji i inne procesy. Mogą również tworzyć ekspozycje dekoracyjnych chlebów, wykorzystując swoją kreatywność.

REGULAMIN KONKURENCJI

REJESTRACJA

 

Ekspert główny: Tomasz Borowy

Tomasz Borowy to nauczyciel przedmiotów zawodowych teoretycznych i praktycznych związanych z żywieniem i żywnością oraz kierownik pracowni szkolnych w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu. Ukończył studia magisterskie na Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim w Olsztynie na Wydziale Nauki o Żywności, kierunek Technologia Żywności i Żywienie Człowieka, specjalność: Technologia i Chemia Mięsa. W swojej pracy magisterskiej zajął się zastosowaniem tworzyw sztucznych do produkcji opakowań wykorzystywanych w przemyśle mięsnym. Pracował również jako brygadzista działów rozbioru i konfekcjonowania mięsa oraz przetwórstwa mięsa w firmach Zakłady Mięsne Grupy Sokołów i Zakłady Drobiarskie „DROSED”. Oprócz tego odbył praktyki w różnych zakładach produkcyjnych oraz w szkole średniej o profilu gastronomiczno-spożywczym. Uzyskał wyróżnienie Wielkopolski Nauczyciel Roku 2019 oraz certyfikat systemu zarządzania jakością HACCP, a także przeszedł szereg kursów i egzaminów związanych z jego zawodem.

 

   

2023

Zawodnicy

Igor Fąferek

Rzeźnictwo