Gotowanie – SkillsPoland 2022

Gotowanie jest chyba naszą najlepiej pachnącą konkurencją! Obejmuje ona szeroki zakres umiejętności. Wykwalifikowany kucharz musi umieć tworzyć zróżnicowane menu, przygotowywać dania zarówno dla restauracji wyróżnionych gwiazdkami Michelin, jak i stołówek czy kawiarni.

Umiejętność ta wymaga nie tylko przygotowywania smacznych posiłków, ale także opracowywania budżetów, obliczania marży zysku, zamawiania i kontrolowania zapasów oraz śledzenia najnowszych trendów żywieniowych, takich jak kuchnia ekologiczna czy wegetariańska. Ponadto dbanie o higienę w pracy jest kluczowe dla zdrowia i bezpieczeństwa współpracowników oraz klientów.

Branża gastronomiczna może być środowiskiem pracy pod presją. Dlatego wykwalifikowany szef kuchni powinien być dobry w komunikacji z zespołem. Koordynacja brygady kuchennej jest niezbędna do pracy wg. bardzo napiętych ram czasowych. Ważne jest również, aby zespół kuchenny pracował skutecznie z innymi działami, aby zapewnić dobre ogólne doświadczenie gości hotelowych lub restauracji.

REGULAMIN KONKURENCJI

 

Z przyjemnością informujemy, że nominację do udziału w Finale SkillsPoland 2022 w konkurencji Gotowanie uzyskali następujący Uczestnicy:

  • Laura Piwnicka
  • Agnieszka Domżalska
  • Krystian Sitarek
  • Piotr Marcinkowski
  • Hubert Kamiński
  • Julia Ziółkowska
  • Janusz Perucki
  • Jan Filipowski

Ekspert Główny: Iwona Niemczewska

 

Szef kuchni i właścicielka restauracji „Z Drugiej Strony Lustra” w Szczecinie

„Daj się pochłonąć gotowaniu bez reszty, ćwicz, doskonal się i wkładaj całe serce. Nigdy się nie poddawaj, walcz fair do końca.”

Osiągnięcia:
  • Najlepsza Kobieta Szef Gault and Millau 2018
  • Kulinarna osobowość roku 2019
  • Ekspert EuroSkills – Budapeszt 2018 (medallion for excellence)
  • Ekspert WorldSkills Kazań 2019 (srebrny medal)
  • Ekspert EuroSkills Graz (Austria) 2021 (brązowy medal)
  • Najlepsza Kobieta Szef Gault and Millau 2018

Wymagająca, lojalna oraz pozytywnie nastawiona do życia realistka. Uzyskała najwyższy stopień Grand Diplome we francuskiej szkole kulinarnej Le Cordon Bleu w Londynie oraz ukończyła szkolenie dla profesjonalistów w Institute Paul Bocuse w Lyonie. Jest członkiem zarządu Klubu Szefów Kuchni, członkiem zarządu najstarszego stowarzyszenia Chaine des Rotisseurs , członkiem Slow Food International, członkiem San Pellegrino Young Chef Academy, sędzią konkursu San Pellegrino, oraz innych międzynarodowych i narodowych konkursów kulinarnych, jest także mentorem i trenerem. W swoim życiu zawodowym wykorzystuje wykształcenie prawnicze i kulinarne oraz zainteresowania związane z psychologią, NLP itp. Pisze felietony do branżowej prasy o tematyce kulinarnej i podróżniczej.

Najbardziej lubię przyzwoitość u ludzi i dotrzymywanie zobowiązań. W swoim zawodzie cenię pracowitość, systematyczność oraz ambicję połączoną z pokorą i lojalność. Największe marzenie to zdobycie kolejnych medali na Euroskills i Worldskills oraz ciągła współpraca z ludźmi, którym zależy na osiągnięciu założonych celów.

Partnerzy konkurencji

Zobacz wszystkich partnerów