Gotowanie – SkillsPoland 2022
Gotowanie jest chyba naszą najlepiej pachnącą konkurencją! Obejmuje ona szeroki zakres umiejętności. Wykwalifikowany kucharz musi umieć tworzyć zróżnicowane menu, przygotowywać dania zarówno dla restauracji wyróżnionych gwiazdkami Michelin, jak i stołówek czy kawiarni.
Umiejętność ta wymaga nie tylko przygotowywania smacznych posiłków, ale także opracowywania budżetów, obliczania marży zysku, zamawiania i kontrolowania zapasów oraz śledzenia najnowszych trendów żywieniowych, takich jak kuchnia ekologiczna czy wegetariańska. Ponadto dbanie o higienę w pracy jest kluczowe dla zdrowia i bezpieczeństwa współpracowników oraz klientów.
Branża gastronomiczna może być środowiskiem pracy pod presją. Dlatego wykwalifikowany szef kuchni powinien być dobry w komunikacji z zespołem. Koordynacja brygady kuchennej jest niezbędna do pracy wg. bardzo napiętych ram czasowych. Ważne jest również, aby zespół kuchenny pracował skutecznie z innymi działami, aby zapewnić dobre ogólne doświadczenie gości hotelowych lub restauracji.
Z przyjemnością informujemy, że nominację do udziału w Finale SkillsPoland 2022 w konkurencji Gotowanie uzyskali następujący Uczestnicy:
- Laura Piwnicka
- Agnieszka Domżalska
- Krystian Sitarek
- Piotr Marcinkowski
- Hubert Kamiński
- Julia Ziółkowska
- Janusz Perucki
- Jan Filipowski
Ekspert Główny: Iwona Niemczewska
Szef kuchni i właścicielka restauracji „Z Drugiej Strony Lustra” w Szczecinie
„Daj się pochłonąć gotowaniu bez reszty, ćwicz, doskonal się i wkładaj całe serce. Nigdy się nie poddawaj, walcz fair do końca.”
Osiągnięcia:
- Najlepsza Kobieta Szef Gault and Millau 2018
- Kulinarna osobowość roku 2019
- Ekspert EuroSkills – Budapeszt 2018 (medallion for excellence)
- Ekspert WorldSkills Kazań 2019 (srebrny medal)
- Ekspert EuroSkills Graz (Austria) 2021 (brązowy medal)
- Najlepsza Kobieta Szef Gault and Millau 2018
Wymagająca, lojalna oraz pozytywnie nastawiona do życia realistka. Uzyskała najwyższy stopień Grand Diplome we francuskiej szkole kulinarnej Le Cordon Bleu w Londynie oraz ukończyła szkolenie dla profesjonalistów w Institute Paul Bocuse w Lyonie. Jest członkiem zarządu Klubu Szefów Kuchni, członkiem zarządu najstarszego stowarzyszenia Chaine des Rotisseurs , członkiem Slow Food International, członkiem San Pellegrino Young Chef Academy, sędzią konkursu San Pellegrino, oraz innych międzynarodowych i narodowych konkursów kulinarnych, jest także mentorem i trenerem. W swoim życiu zawodowym wykorzystuje wykształcenie prawnicze i kulinarne oraz zainteresowania związane z psychologią, NLP itp. Pisze felietony do branżowej prasy o tematyce kulinarnej i podróżniczej.
Najbardziej lubię przyzwoitość u ludzi i dotrzymywanie zobowiązań. W swoim zawodzie cenię pracowitość, systematyczność oraz ambicję połączoną z pokorą i lojalność. Największe marzenie to zdobycie kolejnych medali na Euroskills i Worldskills oraz ciągła współpraca z ludźmi, którym zależy na osiągnięciu założonych celów.