Cukiernictwo | 2025

Konkurencja „Cukiernictwo” (ang. Confectionery and Pastry) obejmuje tworzenie wyrobów cukierniczych, deserów i dekoracji artystycznych.
Łączy wiedzę technologiczną, umiejętności manualne oraz kreatywność. Zawodnicy muszą perfekcyjnie opanować techniki pracy z ciastami, kremami, czekoladą i karmelami. 

 

Z przyjemnością informujemy, że nominację do udziału w Finale SkillsPoland 2025 w konkurencji CUKIERNICTWO uzyskali następujący uczestnicy:

  • Dubovik Zlata
  • Bąkiewicz Hanna
  • Makowiak Eryk
  • Gołdyn Karol
  • Bazyli Mateusz
  • Stelmach Oliwia
  • Jankiewicz Wiktoria
  • Kamińska Zuzanna
  • Grudzińska Milena
  • Kubacha Emilia
  • Święcikowska Angelika
  • Kucia Maja

Zakres umiejętności i zadań

  • Przygotowanie ciast i kremów (biszkoptowych, kruchych, francuskich).
  • Formowanie i dekorowanie tortów i ciast.
  • Praca z masą cukrową, marcepanem, czekoladą i karmelem.
  • Tworzenie drobnych wyrobów cukierniczych (pralinki, petit fours, makaroniki).
  • Zastosowanie różnych technik zdobienia (malowanie, natrysk, rzeźbienie).
  • Dbałość o walory smakowe i wizualne.

Sprzęt i narzędzia

  • Miksery planetarne, piece cukiernicze, blaty chłodnicze.
  • Narzędzia do pracy z czekoladą (formy, aerografy, termometry).
  • Sprzęt dekoracyjny (tylki, woreczki cukiernicze).

Kryteria oceniania

  • Dokładność techniczna i powtarzalność.
  • Kreatywność i estetyka wykonania.
  • Smak i tekstura.
  • Zgodność z zadanym tematem lub stylem.
  • Higiena pracy i organizacja stanowiska.

Znaczenie zawodowe

Cukiernicy tworzą produkty dla cukierni, hoteli, restauracji, a także dla sektora eventowego. Łączą sztukę kulinarną z finezją artystyczną, co czyni ich prace wyjątkowymi.


Przykładowe zadania

  • Przygotowanie wielopiętrowego tortu weselnego.
  • Wykonanie figury czekoladowej o określonym motywie.
  • Kompozycja zestawu ciastek artystycznych.

 

Główny ekspert: Marta Borkowska-Bereta

Gdy poczujecie zapach karmelu i świeżo pieczonego ciasta, wiedzcie, że w pobliżu musi być… Marta Borkowska-Bereta! To właśnie ona przejmuje stery jako Ekspert Główny Cukiernictwa w tegorocznym konkursie SkillsPoland. Trzymajcie wałki i mieszadła, bo wchodzimy na mistrzowski poziom!

Marta to prawdziwa tytanka pracy i pasjonatka, która udowadnia, że dobę można rozciągnąć jak lukier plastyczny. Na co dzień edukuje przyszłych mistrzów smaku w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu oraz w Mosinie, kształcąc młodych ludzi w tajnikach zawodu cukiernika, piekarza, kucharza i innych specjalistów z branży spożywczej. Od lat jest też motorem napędowym Ogólnopolskiego Turnieju Cukierniczego jako jego Sekretarz.

Jej uczniowie? To po prostu złota drużyna! Ostatnio z pompą zdobyli złoto na Mistrzostwach Polski Uczniów Szkół Cukierniczych podczas Sweet Expo. Nic dziwnego – Marta to mentorka, która wyciska z talentów to, co najlepsze!

Mimo że jej serce bije dla cukiernictwa, Marta ma już doświadczenie w międzynarodowej rywalizacji – brała udział w EuroSkills w Gdańsku jako ekspert w dziedzinie… rzeźnictwa! Udowadnia tym samym, że w WorldSkills liczą się uniwersalne umiejętności eksperckie i głowa pełna pomysłów. Poza tym, jako dotychczasowy ekspert pomocniczy w regionalnych konkursach cukierniczych, zna tę konkurencję od podszewki.

Ciekawostka na deser? Marta to Superbohaterka dnia codziennego – mama czwórki dzieci, opiekunka dwóch psów i kota, nieustannie w biegu, a do tego… studentka V roku psychologii! Ta wiedza z pewnością przydaje się podczas opieki nad naszymi ambitnymi zawodnikami.

Jej motto brzmi: „W życiu, jak w cukiernictwie – najważniejsze są dobre składniki, odpowiednie proporcje i odrobina fantazji!”

Jesteśmy pewni, że pod jej czujnym okiem słodkie zmagania SkillsPoland będą smakować po prostu mistrzowsko!  Witamy na pokładzie!