Cukiernictwo | 2025
Konkurencja „Cukiernictwo” (ang. Confectionery and Pastry) obejmuje tworzenie wyrobów cukierniczych, deserów i dekoracji artystycznych.
Łączy wiedzę technologiczną, umiejętności manualne oraz kreatywność. Zawodnicy muszą perfekcyjnie opanować techniki pracy z ciastami, kremami, czekoladą i karmelami.
Z przyjemnością informujemy, że nominację do udziału w Finale SkillsPoland 2025 w konkurencji CUKIERNICTWO uzyskali następujący uczestnicy:
- Dubovik Zlata
- Bąkiewicz Hanna
- Makowiak Eryk
- Gołdyn Karol
- Bazyli Mateusz
- Stelmach Oliwia
- Jankiewicz Wiktoria
- Kamińska Zuzanna
- Grudzińska Milena
- Kubacha Emilia
- Święcikowska Angelika
- Kucia Maja
Zakres umiejętności i zadań
- Przygotowanie ciast i kremów (biszkoptowych, kruchych, francuskich).
- Formowanie i dekorowanie tortów i ciast.
- Praca z masą cukrową, marcepanem, czekoladą i karmelem.
- Tworzenie drobnych wyrobów cukierniczych (pralinki, petit fours, makaroniki).
- Zastosowanie różnych technik zdobienia (malowanie, natrysk, rzeźbienie).
- Dbałość o walory smakowe i wizualne.
Sprzęt i narzędzia
- Miksery planetarne, piece cukiernicze, blaty chłodnicze.
- Narzędzia do pracy z czekoladą (formy, aerografy, termometry).
- Sprzęt dekoracyjny (tylki, woreczki cukiernicze).
Kryteria oceniania
- Dokładność techniczna i powtarzalność.
- Kreatywność i estetyka wykonania.
- Smak i tekstura.
- Zgodność z zadanym tematem lub stylem.
- Higiena pracy i organizacja stanowiska.
Znaczenie zawodowe
Cukiernicy tworzą produkty dla cukierni, hoteli, restauracji, a także dla sektora eventowego. Łączą sztukę kulinarną z finezją artystyczną, co czyni ich prace wyjątkowymi.
Przykładowe zadania
- Przygotowanie wielopiętrowego tortu weselnego.
- Wykonanie figury czekoladowej o określonym motywie.
- Kompozycja zestawu ciastek artystycznych.
Główny ekspert: Marta Borkowska-Bereta
Gdy poczujecie zapach karmelu i świeżo pieczonego ciasta, wiedzcie, że w pobliżu musi być… Marta Borkowska-Bereta! To właśnie ona przejmuje stery jako Ekspert Główny Cukiernictwa w tegorocznym konkursie SkillsPoland. Trzymajcie wałki i mieszadła, bo wchodzimy na mistrzowski poziom!
Marta to prawdziwa tytanka pracy i pasjonatka, która udowadnia, że dobę można rozciągnąć jak lukier plastyczny. Na co dzień edukuje przyszłych mistrzów smaku w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu oraz w Mosinie, kształcąc młodych ludzi w tajnikach zawodu cukiernika, piekarza, kucharza i innych specjalistów z branży spożywczej. Od lat jest też motorem napędowym Ogólnopolskiego Turnieju Cukierniczego jako jego Sekretarz.
Jej uczniowie? To po prostu złota drużyna! Ostatnio z pompą zdobyli złoto na Mistrzostwach Polski Uczniów Szkół Cukierniczych podczas Sweet Expo. Nic dziwnego – Marta to mentorka, która wyciska z talentów to, co najlepsze!
Mimo że jej serce bije dla cukiernictwa, Marta ma już doświadczenie w międzynarodowej rywalizacji – brała udział w EuroSkills w Gdańsku jako ekspert w dziedzinie… rzeźnictwa! Udowadnia tym samym, że w WorldSkills liczą się uniwersalne umiejętności eksperckie i głowa pełna pomysłów. Poza tym, jako dotychczasowy ekspert pomocniczy w regionalnych konkursach cukierniczych, zna tę konkurencję od podszewki.
Ciekawostka na deser? Marta to Superbohaterka dnia codziennego – mama czwórki dzieci, opiekunka dwóch psów i kota, nieustannie w biegu, a do tego… studentka V roku psychologii! Ta wiedza z pewnością przydaje się podczas opieki nad naszymi ambitnymi zawodnikami.
Jej motto brzmi: „W życiu, jak w cukiernictwie – najważniejsze są dobre składniki, odpowiednie proporcje i odrobina fantazji!”
Jesteśmy pewni, że pod jej czujnym okiem słodkie zmagania SkillsPoland będą smakować po prostu mistrzowsko! Witamy na pokładzie!