Cukiernictwo – SkillsPoland 2022

Do udziału w zawodach cukierniczych potrzebne są sprawne ręce, oczy i oczywiście kubki smakowe! Umiejętność ta polega na tworzeniu gorących i zimnych, słodkich przysmaków przy użyciu jadalnych materiałów. Mogą to być petit fours, czekoladki, cukierki i wiele innych słodkości, serwowanych wszędzie – od hoteli i restauracji po specjalistyczne sklepy.

Jeśli myślisz o byciu cukiernikiem, będziesz musiał posiadać umiejętności projektowania produktów z wykorzystaniem lukru, czekolady, cukru i innych składników na bazie cukru. Praca ta wymaga użycia dużej ilości kreatywności, ale jeśli pomysły mają stać się rzeczywistością, wymaga również solidnych umiejętności gotowania i gastronomii. Aby odnieść sukces, cukiernicy powinni mieć dobre wyczucie koloru i formy, dokładne umiejętności manualne, opanowane różne surowce spożywcze i techniki. Ważne jest również, aby pracowali w sposób higieniczny, zrównoważony, ekonomiczny i oparty na współpracy.

REGULAMIN KONKURENCJI

Ekspert: Michał Doroszkiewicz

OVO Pracownia Cukiernicza Poznań; Pastry Lab Michał Doroszkiewicz

„Cukiernictwo to rzemiosło, a rzemiosło to sztuka. Odkryj w swoich codziennych wyzwaniach piękno, które doprowadzi Cię do życiowej pasji.”

Właściciel autorskiej pracowni cukierniczej OVO Pracownia w Poznaniu oraz doradczej firmy w dziedzinie cukiernictwa Pastry Lab Michał Doroszkiewicz. Trener profesjonalistów, młodych cukierników oraz uczniów szkół cukierniczych na konkursy krajowe i międzynarodowe.
Doświadczenie zdobywał na wielu stażach we Francji, Włoszech, Wielkiej Brytanii oraz Hiszpanii. Zdobyte doświadczenie, jako Head Pastry Chef na wyspie Jersey UK w restauracji MICHELIN* stared oraz własne odkrywanie kreacji smaków i stylizacji produktów cukierniczych uczyniło go ekspertem cukiernictwa restauracyjnego. Juror w krajowych i międzynarodowych konkursach cukierniczy.

Osiągnięcia:

  • Mistrz Świata i Polski Młodych Cukierników
  • Zdobywca III miejsca na Lodowym Pucharze Świata w Rimini 2014 Coppa del Mondo della Galateria
  • Wielokrotny reprezentant kraju w Coupe du Monde de la Patisserie w Lyon
  • Team menager w konkursie Coupe du Monde de la Patisserie – European Cup w Turyn 2018 z nominacją do finału konkursu Coupe du Monde de la Patisserie – w Lyonie 2019
  • zdobywca III miejsca Mistrzostw Świata w Lodziarstwie w Shanghai 2015 – Marco Polo International Gelato Cup
  • Team manager reprezentacji Polski Coppa del Mondo della Galateria w Rimini 2016
  • Culinary World Cup w Erfurt – brązowy medalista
  • W 2016 odznaczony tytułem Branżowa Osobowość Roku
  • Odznaczony złotą odznaką „Za zasługi w rozwoju Rzemiosła Wielkopolskiego”

Najbardziej lubię mój zawód – cukiernictwo. Lubię również podróże, które często łączę z poznawaniem lokalnego rynku cukierniczego, nowych miejsc i ludzi. Moim marzeniem jest aby w Polsce były doskonałe warunki do edukacji młodych pasjonatów cukiernictwa. W swoim zawodzie cenię zaangażowanie, profesjonalizm, chęci ciągłego rozwoju oraz piękno artyzmu, które wyłania się przez kreacje nowych wyrobów cukierniczych.

Partnerzy konkurencji

Zobacz wszystkich partnerów