Finał Konkursu Kulinarnego już za nami. Znamy reprezentanta Polski w konkurencji gotowanie na EuroSkills 2020 w Graz.

30 września dziesięciu młodych kucharzy walczyło o miejsce w drużynie reprezentującej Polskę na EuroSkills, który odbędzie się w przyszłym roku w Austrii. Zadaniem konkursowym podczas finału konkursu było wykonanie od podstaw przekąski ciepłej i dania głównego oraz zadania dodatkowego sprawdzającego podstawowe umiejętności z zakresu sztuki kulinarnej. Oprócz umiejętności kulinarnych, od uczestników wymagano też biegłego posługiwania się językiem angielskim.

Po upływie 1,5 godziny zawodnicy musieli wydać pięć porcji przystawki. Następnie trzeba było wykonać zadanie techniczne, które polegało na pokrojeniu ziemniaka w kostkę i zapałkę. Po 3 godzinach uczestnicy przedstawiali jurorom swoją wersję dania głównego, którego kluczowym składnikiem był pstrąg z Zielenicy.

W jury, oprócz chef expert z Polski – Iwony Niemczewskiej, zasiedli znawcy sztuki kulinarnej z zagranicy: Antti Porna z Finlandii, Sean Owens z Wielkiej Brytanii, Evgeniy Irishkin z Rosji i Zoltan Kis z Węgier. Tak więc uczestnicy mieli okazję przedstawiać swoje dania zarówno w języku polskim, jak i angielskim.

Laureaci zostali przedstawieni podczas uroczystej gali. Kinga Piotrowska z Gdańska zajęła trzecie miejsce, Krystian Sak z Trębaczewa drugie, a zwycięzcą został Bartosz Wicherek z

WYBIERZ SWOJĄ KONKURENCJĘ

Skontaktuj się z nami

Fundacja Rozwoju Systemu Edukacji
Narodowa Agencja Programu Erasmus+

Aleje Jerozolimskie 142A, 02-305 Warszawa