Kolejny sukces polskiego teamu WorldSkills Poland w konkurencji GOTOWANIE!
W dniach 13-15 stycznia 2022 w Eurexpo w Lyon zostały zorganizowane 46 eliminacje krajowe WorldSkills France. W konkursie wzięło udział 600 zawodników w 62 konkurencjach. Polska również wzięła udział w tym wydarzeniu. W konkurencji gotowanie reprezentowali nas: Iwona Niemczewska (ekspert WorldSkills Poland) i Krzysztof Kowalski.
Konkurencja składała się z kilku modułów, uczestnicy mieli do przygotowania:
- speed test: usmażyć perfekcyjnie jajko
- speed test: ugotować jajko w koszulce
- upiec brioszkę z lokalną kiełbasą i dodatkami
- przygotować danie rybne
- przygotować danie z drobiu
- przygotować deser
- black box (z zawiązanymi oczami młodzi kucharze muszą odgadnąć, jakie produkty skrywa czarna skrzynia)
Krzysztof Kowalski, wraca z Francji z medalem of excellence.
Gratulacje dla całego teamu i specjalne podziękowanie za wsparcie dla BidFood Farutex.