Kolejny sukces polskiego teamu WorldSkills Poland w konkurencji GOTOWANIE!

W dniach 13-15 stycznia 2022 w Eurexpo w Lyon zostały zorganizowane 46 eliminacje krajowe WorldSkills France. W konkursie wzięło udział 600 zawodników w 62 konkurencjach. Polska również wzięła udział w tym wydarzeniu. W konkurencji gotowanie reprezentowali nas: Iwona Niemczewska (ekspert WorldSkills Poland) i Krzysztof Kowalski.

Konkurencja składała się z kilku modułów, uczestnicy mieli do przygotowania:

  1. speed test: usmażyć perfekcyjnie jajko
  2. speed test: ugotować jajko w koszulce
  3. upiec brioszkę z lokalną kiełbasą i dodatkami
  4. przygotować danie rybne
  5. przygotować danie z drobiu
  6. przygotować deser
  7. black box (z zawiązanymi oczami młodzi kucharze muszą odgadnąć, jakie produkty skrywa czarna skrzynia)

Krzysztof Kowalski, wraca z Francji z medalem of excellence.
Gratulacje dla całego teamu i specjalne podziękowanie za wsparcie dla BidFood Farutex.